Активний етап – кетогенна дієта.
Тривалість: залежно від зайвої ваги, до зменшення зайвої ваги на 80%.
Мета: зменшити зайву вагу за рахунок жирової маси (без втрати м’язової), зберегти м’язову масу, схуднути без почуттів голоду і з різноманітним спеціальним харчуванням, зменшити обсяг шлунка, пити достатньо води, є вчасно (кожні 2,5 -4 години), контролювати емоційний стан, включити фізичну активність.
Протипоказання описані на сторінці протипоказання
Втрата ваги: ~ 10 кг (залежить від метаболізму, статі, споживання калорій, фізичної активності, споживання вуглеводів …)
Повна інформація з планом харчування і індивідуальними розрахунками висилається / видається фахівцем після консультації і замовлення харчування.
Калорійність: 450-800 ккал.
Вуглеводи: <50 м
8-1.2 г білків на кілограм ідеальної ваги. Приблизно по 15 г білка в кожному саше (Потреба: 4-6 саше в день) спеціального харчування високої біологічної цінності.
1 столова ложка або 2 маленьких ложки натурального оливкового масла додатково в день для того, щоб уникнути розвитку жовчнокам’яної хвороби.
15-17 г харчових волокон в день, за рахунок варених і сирих овочів групи А – 250-300 г, овочів групи Б – 50-100 г і саше.
Мікроелементи, вітаміни і мінерали: 100% рекомендованої добової дози. Рекомендовані добова дози ЄС наведені в таблиці.
Кетогенна дієта різновид ОНКД (Дуже Низькокалорійної Дієти), при нормальному споживання білка, який необхідні для всього організму і розраховується індивідуально.
Цей тип харчування призводить до негативного азотистого балансу, який поступово нормалізується після проходження 2-3 тижнів. Баланс азоту в основному залежить від величини дефіциту енергії та від споживання білків і вуглеводів. Споживання білків становить приблизно 70-100 г в день (0,8-1,5 г / кг / день).
Кетогенна дієта складається з зменшеного кількості жирів і вуглеводів, при цьому зберігається споживання білків на нормальному рівні. У цих умовах обмін речовин відчуває біохімічні зміни завдяки тому, що в якості джерела енергії не використовуються вуглеводи і жири, а починається використання своїх власних резервів.
Приблизно, протягом 24-48 годин, після початку споживання спеціального білкового харчування і зменшення споживання вуглеводів і жирів, виснажуються резерви, починається розщеплення власної жирової маси для отримання організмом енергії. Частина звільнених жирів з жирових клітин окислюється до кетонових тіл, – це метаболіти, які мають природний і психостимулюючий ефект «виключення голоду».
Споживання спеціального білкового харчування високої біологічної цінності захищає м’язову масу. Баланс між отриманим і виділеним з організму азотом встановлений в такій формі, що втрата м’язової маси і маси внутрішніх органів мінімальна. Якість білка вимірюється відповідно до змісту в ньому незамінних амінокислот, його засвоюваності, таким чином він підтримується білковий обмін і відсутня втрата амінокислот, а частина амінокислот може брати участь в циклі глюконеогенезу і давати енергію.
Контроль вуглеводів важливий при кетодіете, в основному, для моніторингу накопичення кетонових тіл, і для того, щоб перешкодити зменшенню інтенсивності основного обміну. Контрольоване споживання жирів (оливкової олії) сприяє правильному функціонуванню жовчного міхура і дозволяє уникнути накопичення жовчних каменів.
При кетодіете споживання нутрієнтів – мікроелементів (калій, натрій, кальцій, магній, вітаміни та інших) необхідно для того, щоб уникнути їх дефіциту; наприклад, споживання калію дозволяє уникнути зневоднення, а споживання кальцію регулює м’язову силу. Необхідно споживання, як мінімум, 2 літрів води щодня.
Кетодіета із застосуванням спеціального білкового харчування має багато позитивних ефектів на здоров’я, особливо на такі патології, які пов’язані з ожирінням: діабет 2 типу, дисліпідемія або гіпертензія … і показана при метаболічному синдромі, розладі, що складається з цілого ряду факторів ризику, пов’язаних з вісцеральним ожирінням, і проблемами обміну глюкози (інсуліно-резистентність), атерогенна дисліпідемія і артеріальна гіпертензія.
У пацієнтів з діабетом 2 типу (DM2); менш ніж через 1 тиждень поліпшується глікемія (рівень глюкози), швидко зменшилася глюкозурія, інсулінорезистентність стає контрольованою, і поліпшується контроль над глікемії. Також була продемонстрована ефективність при атерогеніческой дисліпідемії, яка пов’язана з серцево-судинними захворюваннями: зниження від 5 до 25% загального холестерину і «поганого холестерину» LDL, збільшення «хорошого» холестерину HDL і зменшення на 15 – 50% тригліцеридів.
І, нарешті, дана дієта дуже ефективна при артеріальній гіпертензії, оскільки протягом всього лише декількох днів зменшується систолічний тиск з 8 до 12%, а діастолічний – на 15-20%. Середній рівень зниження ваги становить 2 кг на тиждень. При цьому немає ні почуття голоду, ні втоми, при мінімальній м’язової млявості і мінімальній зміні тургору шкіри. За допомогою білкового харчування спалюються жирова тканина, і зберігається м’язова маса. Відсутність голоду і бадьорий стан з’являються, перш за все, завдяки освіті в організмі і ефекту біоактивних речовин, що знижують апетит і стимуляції кетоновими тілами специфічних рецепторів в гіпоталамусі. Однак, в даному випадку, мова йде про харчування, яке повинно бути застосоване виключно за приписом лікаря, з аналізами і постійним наглядом, в доповненні з вітамінами і іншим поживними мікроелементами.
Підходить для всіх, хто не вміє худнути 😉 але дуже хоче.
Підтримка фахівця допоможе Вам адаптуватися до спеціального харчування, уникнути помилок і отримати максимальний результат.